Πρότυπο ISO 22000
Η ισχύουσα νομοθεσία και ειδικότερα οι κανονισμοί ΕΚ 852/2004 και 178/2002 ορίζουν την υποχρέωση κάθε επιχείρησης που παράγει, εμπορεύεται ή διακινεί τρόφιμα να εφαρμόζει σύστημα HACCP.
Με βάση τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις, προκειμένου να πιστοποιηθεί ένα πρότυπο σύστημα HACCP, πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του πρότυπου ISO 22000 για συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων (ΣΔΑΤ). Τα βασικότερα οφέλη από την εφαρμογή HACCP σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 22000 από μια οποιαδήποτε επιχείρηση τροφίμων, περιλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που αποθηκεύουν – διακινούν τρόφιμα είναι:
- Το πρότυπο ISO 22000 έχει διεθνή ισχύ, επομένως διευκολύνει τις διασυνοριακές συνδιαλλαγές των επιχειρήσεων (τυποποίηση).
- Το πρότυπο ISO 22000 είναι ειδικά σχεδιασμένο για επιτυχημένη εφαρμογή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι, η έξυπνη εφαρμογή του συστήματος HACCP, σύμφωνα με το ISO 22000, προσφέρει πραγματική ευελιξία στα ΜΜΕ.
- Η εφαρμογή του συστήματος, σημαίνει την αυτόματη εφαρμογή των σύγχρονων νομοθετικών απαιτήσεων για τα τρόφιμα (π.χ. ιχνηλασιμότητα κ.λπ.).
- Το σήμα πιστοποίησης των διεργασιών κατά ISO 22000 αυξάνει την εμπιστοσύνη της αγοράς προς την επιχείρηση (πελάτες, καταναλωτές, λοιποί συνεργάτες κ.ά.), καθώς εγγυάται ότι η δεύτερη ακολουθεί σωστές διαδικασίες, όχι μόνο αναφορικά με τις δικές της λειτουργίες, αλλά και με τις λειτουργίες της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας που έρχεται σε επαφή (έλεγχος παραλαβής, έλεγχοι παράδοσης, απαιτήσεις τελικού καταναλωτή κ.ά.).
- Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής της επιχείρησης σε δημοπρασίες, όπου είναι απαραίτητη η προϋπόθεση ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ISO 22000 (Σχολεία, Νοσοκομεία, Στρατός, Δήμους, κ.ά.).